Takk for bursdagshilsen!

Takk for hyggelige hilsener på bursdagen min i dag!
Jeg begynte å skrive noen rader i statusfeltet på Facebook, det er jo der de fleste har kommet fra, men så ble det litt for mange rader og da er det enklere å sette sammen bokstavene mine på denne siden.

Jeg er ikke typen som gjør så mye ut av bursdagene mine. Når jeg var liten, mye mindre enn jeg er nå for jeg føler meg egentlig ganske liten, så husker jeg at jeg syns det var fint å ha bursdag i sommerferien, – da slapp jeg å oppleve pinlig bursdagssang i klasserommet og alt styret som hører med.
Jeg har bursdag når ingen er hjemme.
Jeg syns det var litt deilig.
Jeg syns det fremdeles.
Jeg liker ikke å være midtpunkt og innrømmer at jeg syns det er litt merkelig å si akkurat det med tanke på hvilke roller jeg har og har hatt i arbeidslivet og ikke minst med tanke på at jeg ofte står på en scene og snakker til forsamlinger.
Men det er på en måte noe helt annet.
Jeg vet ikke på hvilken måte.
Det bare er sånn.
Jeg liker ikke store sammenkomster med lange middager og masse mas, og en spykolog ville kanskje sagt at det kan komme av et eller annet fra barndommen.
De har det med det.
På den annen side så har jeg tenkt tanken på at det kan være noe i det, ikke for det, det er ikke noe jeg går rundt og tenker på men jeg fikk et flashback når jeg snakket med søsteren min i forrige uke hvor vi kom inn på mormor og de store selskapene i ulike anledninger hvor jeg følte meg utilpasss, kanskje mest fordi jeg ikke likte menneskene som var der. Mormor var en sånn dame som gjorde store ting under krigen, men så kom det nye mennesker i livet hennes når hun traff en annen når mannen hennes ble borte i fylla etter de sterke opplevelsene i krigsårene. De nye menneskene var ikke i den kategorien som jeg kaller helter, for å si det sånn. Jeg tror – sånn sett i ettertid – at dette var mennesker som påvirket meg til å tenke framover til en tid hvor jeg som litt større kunne velge meg bort fra sånne store sammenkomster. Dette var mennesker som aldri fikk snakket nok om sin egen fortreffelighet og som til stadighet måtte gi inntrykk av å være ganske store, men som når alt kommer til alt – også sett i ettertid – egentlig var ganske små siden de ikke hadde så mye annet å fare med enn å legge ut om hvor mye bedre de var og hvor mye de tjente og sløste bort og sånne ting.
Ja, nå sa ikke de at de «sløste bort», men det var jo det de gjorde.
Sånn sett i ettertid.

På den annen side, så er jeg en fyr som liker å fikse og ordne for andre og som sjelden sier nei til en god prat eller et hyggelig møte. Jeg som arrangerte store fester i tomme lagerbygninger på nittitallet og som hadde verdens minste partyleilighet men som var den største i verden for meg og alle som var der, og det var ikke få. Andre ganger kunne jeg føle meg «litt overflødig», og da kunne jeg finne på å kjøre forsvinningsnummeret mitt og bare bli borte sånn helt uten videre og uten noen form for dramatikk av noe slag.
Noen ganger kunne jeg si at jeg skulle på do.
Noen ganger skulle jeg ringe en venn eller finne en minibank.
Sånn ble jeg bare borte.
Jeg rigget i stand og fyrte opp, men ble ikke lenge nok til å se flammene.
Jeg har aldri brydd meg om det.
Jeg har aldri brydd meg om kred, og kjenner flere som kanskje føler at de har kommet litt lenger enn meg fordi de er flinkere til å bli værende når premiene deles ut.

Jeg tenker av og til på at jeg rett og slett kan oppfattes som en fyr som kan være litt vanskelig å ha med å gjøre og at jeg kanskje ikke klarer å finne roen, som om jeg rett og slett mistrives med å oppholde meg for lenge på et sted av gangen og for lenge med de samme menneskene.
Jeg er kanskje litt rastløs.
Jeg sier ikke at jeg er verdens festligste type, men jeg syns det er så få mennesker der ute som tør å by på seg selv, som kan gjøre ting og oppføre seg på en ordentlig måte uten at de hele tiden skal regne ut hva de har igjen for det.
Nå – noen år senere – kan jeg si at jeg ikke husker et eneste bursdagsselskap.
Jeg vet ikke hvorfor jeg egentlig kom på dette.
Jeg vet heller ikke om jeg har gått glipp av noe.
Nok om det.

Jeg fikk for øvrig besøk av et blomsterbud i dag med flotte farger fra en «ukjent beundrer» og det er jo ikke så lett å respondere på noe sånt …
Jenta i kassa på Kiwi?
Hun som alltid smiler og blunker og spør om alt annet enn om jeg skal ha pose, for å si det sånn.
Eller kanskje det er fra hun som har skapt krøll på hjernen min i det siste?
Det hadde jo vært noe.
Kan ikke akkurat sende melding og spørre om det var fra henne, liksom.
Serr.
Jeg har ikke peiling på hvem den var fra, men nå som det er nevnt så ser jeg ikke bort i fra at det kommer inn en drøss med meldinger fra alle de gærne vennene mine som kødder med å si at det er fra dem.

Og ellers?
Kveldsbad på Nøklevann hvor jeg ble invitert på grillmat over åpen flamme hos noen spanske turister som var ute og kikket på fuglelivet, en hyggelig gjeng som viste sin takknemlighet for at jeg hadde svømt ut og hentet en badeball på avveie.
Karma.
Jeg sa for øvrig ikke at jeg hadde bursdag.
Feliz cumpleaños, lizm.Jeg ønsker deg en fortsatt fin sommer, – si fra hvis du er klar for kveldsbad :)
Min takknemlighetsgave til deg blir ANNE GRETE PREUS med «Fryd»

Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Av og til kommer det ut en tekst som handler om de andre tingene.
Dette er en av dem.

6 kommentarer

 1. Gratulerer, litt sent men godt! Sender deg en virtuell blomst og håper at den virkelige blomsterpiken viser seg for deg :)

  @~)~~~~

  Bursdagskos fra Vela <)

  Liker

 2. Takk for en varm og ærlig tekst, Morten! Og gratulerer med dagen som var!

  Jeg er en «hemmelige beundrer» men er nok ikke den eneste, jeg håper av hele mitt hjerte at den virkelige jenta kanskje gir lyd fra seg. Ønsker deg samtidig en fortsatt fin sommer []
  – MC <3

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s