Forbigående galskap

– «Morten», begynte hun.
– «Vi må snakke …»
– «OK», svarte jeg kort.
– «Vi må snakke nå».
– «OK».
– «Kan jeg komme over?»
– «OK».
Vi har kjent hverandre ganske lenge, og når hun er så direkte som dette så vet jeg at det er ganske viktig.
Da er det alvorlig.
– «Jeg tar med sushi», fortsatte hun.
– «Jeg er der om en time …»

Jeg er ikke typen som setter merkelapper på vennene mine, og tror ikke jeg kan si at jeg har noen som jeg vil kalle «bestevenn». Denne jenta er kanskje det nærmeste jeg kommer selv om vi var ganske nær ved å ødelegge alt sammen for mange år siden med en greie som vi begge visste var en greie og ikke noe som burde være mer enn en greie.
– «Det er lenge siden jeg har vært sammen med en gutt», begynte hun.
– «Men nå har jeg møtt en fyr … og nå må jeg ha en sånn oppgradering … seriøst, jeg er helt fjortis og vet ikke hva jeg skal gjøre».
– «Du spør meg», flirte jeg og ble minnet på at det ikke er lenge siden det var jeg som var helt tom i hodet etter å ha blitt blåst over ende av en uoppnåelig jente, sånne ting man ikke skjønner når man er der for da skjønner man ingen ting.
– «Fortell», fortsatte jeg.
– «Lørdag formiddag», begynte hun.
– «Hagefest hos Vela og der var han … jeg har aldri snakket så mye med en gutt før, bortsett fra med deg … vi snakket om alt og det var bare helt … alt var på plass, liksom … men så kom kvelden og han skulle på Blå og vi skulle på Øya … Grace Jones var bare sykt rå … og så tenkte jeg at vi kanskje kunne treffes senere på kvelden, ikke sant … men det ble ikke noe av siden alt gikk så fort og jeg ikke fikk meg til å følge opp og så drakk jeg meg full i stedet … tenkte å glemme hele greia, liksom … nå tenker jeg ikke på noen verdens ting bortsett fra han … seriøst, jeg er helt fjortis!»
– «Hva vil du», forsøkte jeg.
– «Nå?»
– «Nei», smilte jeg.
– «Hva vil du med han?»
– «Jeg vet ikke», sukket hun og demonstrerte ganske klart at hun ikke visste hva hun skulle gjøre.
– «Det er jo akkurat sånn som jeg husker det … man skjønner ingen ting og vet ingen ting bortsett fra at man ikke klarer å tenke på noe annet, og så … jeg vet jo ikke en gang hva jeg vil bortsett fra at jeg har lyst til å treffe han en gang til … jeg er jo lesbisk, for faen … men dette var noe annet … det er sikkert det man sier hver eneste gang, ikke sant … at dette er noe annet, mener jeg … men dette er noe annet».
Jeg nikket.
– «Hva vet du om han?»
– «Ikke så mye bortsett fra det som vi snakket om på lørdag … seriøst, jeg har ikke turt å google han eller noe fordi jeg er redd for å se noe som jeg ikke vil se … jeg vet at jeg kommer til å gjøre det snart, men nå må jeg først … nå skal jeg lage en plan».
– «En plan?»
– «Ja», smilte hun lurt.
– «Jeg skal lage en plan».
– «Kan du ikke bare sende han en tekstmelding?»
– «Nei», nølte hun.
– «Det tør jeg ikke … er ikke så flink med ord som deg».
– «Takk for sist», begynte jeg.
– «Det var hyggelig å treffe deg og jeg har lyst til å treffe deg igjen».
– «Så enkelt?»
– «Ja», nikket jeg.
– «Så enkelt».
– «Men hva hvis han ikke svarer?»
– «Da er han ikke noe for deg».
– «Så … enkelt?»
– «Ja», nikket jeg igjen.
– «Lett for deg å si», sukket hun.
– «Nei», svarte jeg kort.
– «Husk at jeg var der selv for kort tid siden … den gangen fikk jeg gode råd fra en annen venninne … gode råd som var helt opplagte, men som jeg ikke klarte å følge fordi jeg rett og slett ikke klarte å tro på meg selv og hvordan jeg skulle gjøre det … eller hva jeg skulle gjøre … man blir helt blåst og … ja, jeg har ikke peiling, men det er sånn det er når man får sånne tanker for en annen».
– «Jeg vil at du skal si forelska», smilte hun.
– «Jeg vil ikke det», svarte jeg.
– «Det er ikke noe annet enn noe som gjør jævlig vondt …»
Det ble en kort pause.
Det føltes nesten litt surrealistisk, – jeg kan snakke om mye og mangt og det meste som befinner seg i midten, men når det kommer til sånne ting så har jeg ikke så mye å fare med.
– «Hør», fortsatte jeg omsider.
– «Gutter er primitive skapninger … nå snakker jeg for meg selv og ikke for alle andre selv om jeg ikke har møtt noen som kan oppfattes som smarte i denne sammenheng … du må gjøre det enkelt og ikke kjøre på med sånne jentegreier som gutter ikke skjønner noe av … det er kanskje det eneste rådet jeg kan gi».
– «Skal jeg ringe, liksom?»
– «Ringe eller tekste», svarte jeg og trakk på skuldrene.
– «Jeg ville valgt å tekste …»
– «Hvorfor det?»
– «Tekstmelding er lettere å forholde seg til», forsøkte jeg.
– «Men det forutsetter at du er kort og konsis og ikke legger ut på langtur … ting som skrives kan misoppfattes og du er ikke der for å korrigere, for å si det sånn».
Hun nikket.
– «Hvis du ringer, så er det ganske tøft gjort … det må jeg si, men nå vet jeg ikke om dere kom så langt som at det er noe som … ja, noe som du får deg til å gjøre».
– «Nei», nølte hun.
– «Det får jeg meg ikke til å gjøre».
– «Skal vi google han?»
– «Nå?»
– «Ja».
– «Vi venter litt», smilte hun.
– «Nå må jeg ut på verandaen og ta meg en røyk».

Jeg klipper fra Wikipedia, den frie encyklopedi:
Forelskelse er en følelse av stor beundring for, tiltrekning mot eller begjær etter en annen person som kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære som skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen. Alle aldersgrupper kan bli forelsket, men følelsen kan være særlig intens i puberteten. Når man er forelsket produseres det fenyletylamin i hjernen, et stoff som virker på den samme måten som narkotiske stoffer og som underbygger en påstand om at en person som er forelsket er en person som er ruset. Forelskelsen uttrykker gjerne mer eller mindre overveldende følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlighetsdrømmer eller blind lidenskap og forvirrende affekt. Følelsen likner derfor mer på forbigående galskap enn på fornuftsbasert eller selvoppofrende kjærlighet.

Jeg tror det kan være fint å ha noen å snakke med når man har det sånn, men tror også at det er viktig å lytte til sin egen hjerne og sitt eget hjerte og hvilke forutsetninger og begrensninger som lager spørsmål som ingen kan svare på.
Som om det er viktigere å bare få det ut.
– «Men du», fortsatte hun når hun var ferdig med å blåse.
– «Tenk om det ikke betydde like mye for han som for meg?»
– «Det er sånn det er», svarte jeg kort.
– «Det er det du må finne ut, men på den annen side så trenger du vel ikke fyre opp alt fyrverkeriet på en gang?»
– «Nei», nølte hun.
– «Jeg sier ikke at du skal gjøre deg kostbar», fortsatte jeg.
– «Det er ingen gutter som liker det selv om det er mange jenter som tror at det kan være smart, men jeg sier at du skal holde deg til din greie og så får du finne ut om det er det som skal til».
– «Og hvis det ikke er … det som skal til?»
– «Da blir det ikke noe».
– «Du er så … du er så jævlig brutal».
– «Vi snakker om brutale ting», smilte jeg.
– «Vi snakker om noe som ingen mennesker i hele verden skjønner seg på … disse tingene som er ment å være noe fint, men som … hvordan skal jeg si det … gjør rare ting med oss».
– «Se på det fine lyset», smilte hun og nikket mot vinduet.
– «Så fint kveldslys …»
– «Det er på tide med et kveldsbad», svarte jeg.
– «Når vi kommer tilbake, så skal du sende en tekstmelding».

Denne teksten er gjennomlest og godkjent av hovedpersonen.
Det er hun som har trykket på «submit» i WordPress, – like før hun trykket på «send» på mobilen sin.

One of the hardest things to do in life
is letting go of what you thought was real

Nå skal det sies at hun hadde lyst til å avslutte med GRACE JONES, men jeg klarte å overtale henne til å legge ut SCHILLER med «I Feel You»


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Av og til kommer det ut en tekst som handler om de andre tingene.
Dette er en av dem.

3 kommentarer

  1. Du finner ordene som ingen andre finner, jeg befinner meg i den samme situasjonen selv og gliser i mitt lett grånende skjegg. Dette er skrivekunst, Morten Besshø!

    HH

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s