Hjertefeil

Arthur Miller skal ha sagt at det beste middelet mot hjertefeil er å skrive.
Det er kanskje derfor jeg skriver så mye.

Jeg har en venninne som er prest, hun spurte om jeg ville lage en tekst som kunne brukes som preken, viste til noe som jeg skrev om døden og som hun lurte på om jeg kunne flikke litt på. Jeg vet at hun vet at jeg ikke er kristen og at jeg ikke tror på det som hun snakker om selv om jeg også vet at vi snakker og skriver om de samme tingene når alt kommer til alt. Hun er «der» for meg, og jeg tror hun er den siste jenta som jeg har grini på skulderen til i nyere tid.
Jeg sa ja.
Jeg sa at alt mitt er ditt og flikket på en gammel tekst som hun kunne få bruke i søndagsprekenen sin, la til at jeg nesten var fristet til å møte opp i kirken for å høre hvordan hun formidlet den.

Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men jeg syns det er litt enklere å skrive om de kjipe tingene enn de kule tingene, kanskje fordi kule ting tikker og går av seg selv og det som er kjipt må bearbeides.
Jeg vet ikke.
Kanskje det er fordi gleden er flinkere til å finne veien ut selv.
Smil og latter sitter litt løsere, mens tårene er noe som de fleste ønsker å stenge inne.
Det kjipe må kanskje hjelpes litt og jeg kan godt være den som hjelper.

Jeg kan ikke forestille meg et ærligere ansikt enn ansiktet til et menneske som gråter, og det er ikke lenge siden jeg hadde en karrieresamtale med en jente som fikk ansiktet sitt fullt av tårer.
Det ble en sånn merkelig pause.
Jeg hadde lyst til å holde rundt henne, men i den aktuelle settingen så var jeg litt redd for at det kunne komme skeivt ut og hvor dust er ikke det. Hun unnskyldte seg med at det hadde blitt litt for mye for henne, og det var da jeg fikk meg til å legge hånden min på hennes og det var da kanskje noe.
Når gråt du sist?

Nå sitter jeg på OSL etter å ha vært en rask tur i Praha.
Det er nesten som om jeg ikke har lyst til å dra hjem.
Jeg vet ikke hvorfor.
Jeg digger leiligheten min.
Utsikten fra verdens kuleste veranda.
Veggene.
Lyden av vaskemaskinen fra naboene som bor over meg.
Lyden av barna som ler på lekeplassen og gleden av å bo i et strøk hvor voksne skiller fremmede barn gjennom fargen på trøya og ikke i ansiktet.

Det er som om jeg har en indre uro som ikke slipper taket, en form for rastløshet som egentlig ikke er noe annet enn et savn etter noe som jeg ikke vet om jeg tror på selv om jeg sikkert vil felle en tåre hvis jeg finner ut av det.
Ja ja.
Der kom kaffen.
– «Beklager at det tok litt tid», smilte hun.
– «Det var noe feil med maskineriet …»

Men du, – jeg fikk lyst til å avslutte denne teksten med å si at jeg er glad for at du leste den. Vit at jeg ikke ønsker å spamme …

Du får JOAN ARMATRADING

Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Av og til kommer det ut en tekst som handler om de andre tingene.
Dette er en av dem.

5 kommentarer

 1. Jeg skjønner ikke at det er mulig å skrive så vakkert om så mye som deg jeg, Morten. Jeg kan ha nevnt det tidligere, og jeg er fristet til å referere til kommentaren fra Hanne om hvordan skrivekunsten din berører meg.

  «Smil og latter sitter litt løsere, mens tårene er noe som de fleste ønsker å stenge inne»

  VG ;)

  Liker

 2. Du skriver så fantastisk bra, Morten. Jeg har fulgt bloggen din en stund, og blir imponert hver gang,- så nå var det på tide å slenge inn en kommentar her :-) Takk for at du deler dine tanker og av livet ditt til oss. Jeg tar meg stadig vekk i å bli utfordret og inspirert av det du skriver, og jeg har ledd og faktisk grått litt av noen av postene dine. Du har en utrolig formidlingsevne! :-) Forsett med det fantastiske arbeidet du gjør, det er så viktig.

  Likt av 1 person

 3. Hei Morten- vil bare si at det er så fint å lese tekstene dine, og det skulle jeg skrevet til deg mye oftere.
  Hilsen Rudi

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s