Kognitiv dissonans

Jeg ble invitert til en skole for å snakke litt om overgangen til det virkelige arbeidslivet, – selv om publikum skulle sitte her en god stund lenger enn den timen som jeg hadde fått til rådighet, så var det en av studieveilederne som ønsket at jeg skulle si noen ord om hvordan «sånne som meg» tenker.

Summen av hele greia gjør det lett å sammenligne med det som handler om misoppfattelsen av hvordan man blir vurdert som kvalifisert hvor min tematikk fokuserte på de som tror de er noe etter endt studietid, de som ikke får den jobben som de søker på og som de forventer å få og som velger å ta opp fag for å forbedre karakterene sine.
En ganske ond sirkel.
De opplever at drømmejobben som beskrives i studiekatalogen ikke finnes i den virkelige verden og flytter fokus mot papirene sine og ikke seg selv. Det går opp for dem at arbeidslivet føles utrygt i forhold til det trygge studentlivet som underbygges av en ekstra lang klem på studentkroa i sene nattetimer før de sovner til trøst fra smiletryner og rosa hjerter på Facebook og kanskje noen søte bilder av kattepuser på Instagram med morsom motivasjonspreken.
Det er her de har det bra.
Det er her de har vennene sine.
Det er her de er akseptert og respektert.
Det er her de kan gjemme seg bort sammen med alle de andre som vil gjemme seg bort av frykt for å møte de som oppfatter dem på en annen måte.
– «Jeg er jo kvalifisert», kommer det når de forteller at de ikke en gang kommer seg til et jobbintervju.
– «Feil», svarer jeg da.
– «Du blir oppfattet som at du ikke er kvalifisert fordi du tror at papirene dine snakker for seg selv».

De som kjenner meg vet at jeg snakker en del om tvangstanker og valgte sannheter, men i denne settingen valgte jeg å legge til begrepet «kognitiv dissonans» som kan oversettes som en slags erkjennelsesmessig uoverensstemmelse som definerer spenningstilstanden når to kognitive elementer er i konflikt med hverandre. I denne sammenhengen handlet det om kunnskap om seg selv, sin adferd og sine omgivelser.

De fleste mennesker har et stort behov for å være konsistente selv om de har lett for å oppleve en form for inkonsistens eller dissonans mellom holdninger og adferd, som om det er vanskelig å akseptere dissonansen og rettferdiggjøre sin adferd når de opplever manglende samsvar mellom tanke, tro og handlinger basert på behovet for å få ting til å «stemme».
Nesten som når jeg snakker om valgte sannheter.
Nesten.
Vi befinner oss i en ubehagelig tilstand av kognitiv dissonans dersom vi opplever hvordan tanker, forestillinger eller oppfatninger ikke stemmer overens og får oss til å unngå motstridende holdninger.

Det finnes ulike måter å redusere dissonans på, – du kan endre adferd, endre kognisjon eller utsette deg selv for ny informasjon og nye meninger.
I denne sammenhengen er det noe som forutsetter at du kommer deg ut.
Jeg sier ikke at du skal ut av komfortsonen – et begrep som jeg for øvrig aldri har hatt så mye til overs for – men jeg sier at du må ut og treffe nye folk for å få nye impulser i stedet for å menge med informasjonskilder som du paradoksalt nok oppfatter som positive men som i virkeligheten underbygger negative elementer.

Jeg syns det er trist å se på hvordan all denne standardiseringen og indoktrineringen ikke skaper noe annet enn patetiske nikkedukker som klamrer seg til papirene sine og håper de snakker for seg selv, spisser ører og lytter til ord som ingen andre hører. Det skapes en del vrangforestillinger om falsk frykt for å være annerledes, en frykt som viser seg som et stort paradoks når det viser seg at det er nettopp de som klarer å tenke på tvers av konvensjoner som blir idolifisert. Og er det ikke rart at mange av de døde blautfiskene som flyter ned mot det samme sluket er sånne som hevder at de er oppfatt av mangfold.
Grøss.
Og deretter kommer alle fluktkommentarene, – noen får seg til å skylde på at arbeidsmarkedet er i endring og at det er færre tilgjengelige jobber på grunn av strukturendringer og spesialiserte krav.
Det er feil.
Det er ikke noe annerledes enn det alltid har vært.

Når jeg har en nyutdannet person uten relevant arbeidserfaring på den andre siden av bordet i en intervjusituasjon, så legger jeg vekt på gjennomføringsevne og samspill og selvfølgelig personlig egnethet.
Gjennomføringsevne er synonymt med normert studietid.
Samspill og personlig egnethet sier seg selv.
Det er det som er interessant.
Det er det som underbygger min visshet om at jeg aldri har sett på en eneste karakterutskrift.

Denne gangen skeiet jeg skikkelig ut og presenterte foredraget gjennom åtte lysark. Det er noe som jeg kaller nerdebonus, og hvis du er en av de spesielt interesserte som syns det kunne være kult å se dem, så finner du dem antageligvis på Instagram – @mortenbessho

Eller som .pdf her:
KARRIEREVERKSTEDET 2508

Som om ikke det er nok, så får du selveste BRITNEY SPEARS :)


Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

5 kommentarer

 1. Så bra! Minner meg om nabodama som studerer og studerer og tar opp fag her og tar opp fag der og som ikke skjønner at hun bør være mer redd for seg selv enn arbeidslivet :)

  HK

  Liker

 2. Finfin påminnelse og viktig poengtering med tanke på at kunnskap dokumenteres av mye mer enn hva som står på et stykke papir. Litt for mye pusing i studentmiljøene og bra at du kjører den tøffe linja som får dem til å våkne opp og fokusere på hva det handler om.

  VG ;)

  Liker

 3. Jepp! Du beskriver meg og jeg tror jeg kan trenge litt karrierehjelp fra deg. Kan du sende meg noen ord om priser og tider og sånt?

  Hilsen Amanda

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s