Spørsmål?

Jeg publiserte en tekst i et tysk karrieremagasin og tenkte at jeg kunne legge den ut her også.
En tekst om spørsmål.
Spørsmål?
Ja, det hender at jeg får spørsmål fra jobbsøkere om jeg kan fortelle dem hva som blir oppfattet som gode spørsmål som de kan stille i et jobbintervju og det er fordi man har lest eller hørt at det kan være smart å komme med gode spørsmål for å vise at man er skikkelig interessert i jobben som de har søkt på.
Er det mulig?
Ja, det er mulig.
Jeg oppfatter det som latterlig og det er nevnt med vissheten om at det ikke finnes et eneste menneske i hele verden som kan fortelle deg hva dette spørsmålet går ut på.
– «Men hva hvis jeg ikke lurer på noe?»
– «Nei», svarer jeg da.
– «Da er det heller ingen vits i å spørre om noe, er det vel?»

Jeg er sikker på at du kjenner folk som spør og spør og spør om alt og som ender opp med å bli oppfattet som masete, – de fleste svarene som finnes på det meste av spørsmål kan du finne ut av selv og de aller viktigste av dem må du faktisk finne ut av selv.
Meningen med livet, for eksempel.
Jeg er rigget sammen sånn at jeg kan spørre kandidaten som sitter på den andre siden om hva det enn måtte være som jeg eventuelt måtte lure på.
Alt.
Jeg vet at det finnes folk som refererer til lover og retningslinjer som er hugget i stein av nisser og troll for mange år siden, lover og retningslinjer som gjør det enkelt for sånne som får seg til å begynne å jobbe med rekruttering selv om alle vet at de egentlig burde jobbe med noe helt annet og som skjuler sin manglende kunnskap med tjue forhåndsdefinerte spørsmål som er klekket ut mens de kakler i hønsegården.
Sånn.
Da var det intervjuet over.
Da har de fått svar på alle spørsmålene sine.
Kandidaten var jo bare så bra, ikke sant.
Kandidaten svarte på alle spørsmålene og spurte til og med hvordan det var å jobbe her.
Grøss.

Folk som har peiling på rekruttering vil ansette den som vet hvorfor de skal ansette den som de ender opp med å ansette og det er den som skjønner hva jobben går ut på og som kan utføre den og som vet hvorfor vedkommende skal møte opp på jobben.
Rekruttering er enkelt.

Neste gang du skal på et jobbintervju skal du tømme hodet ditt for alt du har lest og hørt fra sånne som fortsatt tror at det kan være smart med intervjutrening og rollespill og hva i all verden de ikke får seg til å holde på med.

Neste gang du skal på et jobbintervju skal du være deg selv og tenke som så at det ikke finnes et eneste menneske i hele verden som er bedre enn deg til å være akkurat det.
– «Men hva hvis de ikke liker meg?»
– «Nei», svarer jeg da.
– «Da er det stor sannsynlighet for at det er gjensidig og da skal du bare være glad til».

Disse sidene ble opprinnelig produsert for å gi karrieretips med filosofisk vri – legitimert av min egen erfaringsbakgrunn og krydret med spontant oppgulp fra ting som opptar meg i hverdagen.
Kan inneholde spor av nøtter, – bør serveres med kaffe og ironimodus.

Denne siden vil for øvrig snart forsvinne i sin nåværende forfatning, men det kan være at noe som ligner vil dukke opp som noe annet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s